Istoria Martisorului

Istoria Martisorului

Marturii ale existentei martisorului in spatiul romanesc sunt mai vechi de 8.000 de ani. Primele martisoare erau pietre mici de rau, vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, care se pare ca se purtau la gat.
Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna, iar anul nou incepea la 1 martie. Astfel, luna martie era prima luna a anului. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

 

 

Alta legenda populara spune ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte. Acum multi ani, o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita, Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare, pe atat devenea mai neagra! Atunci a aparut un barbat pe nume Martisor care poseda o putere magica. I-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns inapoi, haina era alba ca neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa creada. Ea nu si-ar fi imaginat ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina, practic imposibila. Mai mult, vazand floarea din parul fetei, a crezut ca primavara a revenit si a plecat cu turma pe munte. Pe drum, vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le purta. In final, insa, a fost prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf, i s-a aratat Martisor: „Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala” a grait el, „tu, cea care ti-ai obligat fiica sa spele iarna hainele la rau.” Apoi a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre. De atunci, rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara.

 

 

Indiferent de origini, martisorul este traditia romaneasca care vesteste o primavara frumoasa si este considerat amuleta norocului, fericirii si unui nou inceput.

 

 

Si nu uita! Fiecare moment al vietii merita sarbatorit prin bijuterii speciale pe care le gasesti pe Roxannes.ro!

Taguri: