Istoria aurului si bijuteriile zilelor noastre

Istoria aurului si bijuteriile zilelor noastre

Stiti ca iubim ceea ce facem si ca ne plac enorm povestile. Asa ca obisnuim sa ne documentam atat cu privire la ce se poarta in fiecare nou sezon in materie de bijuterii placate cu aur, precum si despre cum a aparut fiecare metal pretios sau mestesugul prelucrarii lui. Astazi va vom povesti cum a fost descoperit aurul.

 

 

Poate ca nu v-ati fi asteptat, insa aurul a fost primul metal descoperit de om. Din acel moment si pana astazi n-a trecut insa asa mult timp cum ai crede, iar pe colectia ta de bijuterii suflate cu aur o despart doar 5000 de ani de prima mina de aur.

 

 

Se intampla in Egipt, iar la scurta vreme, locuitorii acestui tinut au demarat razboaie pentru a obtine aurul vecinilor. Si grecii si romanii au iubit pretiosul metal, pe care il furau de la vecinii lor sau isi puneau sclavii sa il extraga din mine.

Si in America de Sud a fost descoperit mult aur, atunci cand spaniolii au invadat Mexicul. Incasii colectau aur cu sute de ani inainte ca albii sa ajunga pe teritoriile lor. Insa celebra goana dupa aur a inceput mai tarziu, in anul 1949, in California. Acest lucru a fost generat, cu un an inainte, de descoperirea intamplatoare a unor bucatele de metal galben stralucitor de catre James Marshall, ajutorul lui John Sutter, proprietarul unei fabrici de cherestea.

 

 

Astazi, aurul este folosit in foarte multe domenii, de la industria alimentara (sigur ati auzit de deserturi, si nu numai, cu foita de aur comestibila), implanturi dentare, piese pentru sateliti, avioane sau masini de Formula 1, pentru geamuri, CD-uri sau electronice. Insa daca ai ajuns sa citesti acest articol, este foarte probabil ca cele mai importante obiecte pentru tine confectionate din si cu acest metal pretios sa fie tot deosebitele bijuterii placate cu aur de 24k.

Taguri: