Papusa Matrioska - simbolul care a facut Rusia cunoscuta in lume

Papusa Matrioska - simbolul care a facut Rusia cunoscuta in lume

Viu colorate si cu ochii mari, papusile Matrioska  sunt unul dintre simbolurile care au facut Rusia cunoscuta in intreaga lume. Istoria lor începe cu mai bine de 100 de ani în urma, intr-o mica localitate de langa Moscova.


Legenda Matrioskai

 


Traditia spune ca odinioara, de Paste, in satele Rusiei oamenii confectionau oua din lemn. Pictate in culori vii, acestea erau goale in interior, ceea ce facea ca fiecare ou sa ascunda un altul, din ce in ce mai mic. O astfel de jucarie, insa cu chipul unui zeu budist, Fukuruma, se intalnea si in Japonia. Aceasta ar fi fost adusa pe teritoriul Rusiei de un calugar, acum aproape 130 de ani.

Legenda spune ca un pictor celebru al vremii, Serghei Maliutin, care lucra in localitatea Abramtsevo, in apropierea Moscovei, a vazut papusa japoneza. Atunci, i-a cerut unui sculptor sa schiteze in lemn forma unei papusi, insa care sa ia forma unei femei. Cand sculptura a fost gata, Serghei Maliutin a pictat-o. Se pare ca asa a aparut papusa Matrioska.

 

Sunt sufletul Rusiei


 

 


Numele acesteia provine de la Matriona, foarte popular printre femeile care locuiau in satele din Rusia. Prima papusa Matrioska descria o familie de țarani: mama si cei 7 copii. Papusa „mama” purta un costum traditional rusesc si tinea în brate un cocos negru (simbol al fertilitatii).

Exista si varianta conform careia isi are originile in cuvantul latin „mater”, care inseamna mama. Matrioska "a iesit" pentru prima data din Rusia in 1900, an in care a si cucerit Occidentul, in urma unei expozitii care a avut loc la Paris.

 

Cea mai mare Matrioska are 1 metru


 

 


Odata cu acest succes rasunator, papusile au inceput sa fie confectionate in tot mai multe zone din Rusia, fiecare cu specificul ei. Papusile care provin din zona Serghiev Posad sunt pictate in culori puternice (roșu, verde, albastru, galben) si au  teme diferite, existand sute de modele. Pe papusile care ies din mainile mesterilor din orasul Semionov sunt pictate femei cu obrajii rosii, imbracate intr-un sarafan rosu.

Acestea au capul acoperit cu o basma galbena. Tocmai de la faptul ca au capul acoperit cu acest batic, aceste papusi te duc cu gandul la o bunicuta. De aceea li se mai spune si Babushka. Cei care vor sa vada cu ochii lor cum sunt confectionate papusile magice pot face o vizita la fabrica din Serghiev Posad, unde inca mai lucreaza mesteri pasionati. Cea mai mare Matrioska, de 1 metru înălțime și alcătuită din 72 de piese, a fost realizata in anul 1970.

 

Confectionate doar din anumite tipuri de lemn


 

 

Secretul papusilor viu colorate consta nu numai in culori si in modul in care sunt pictate, ci si în alegerea lemnului, care trebuie sa fie „moale”. Acestea sunt confecționate din lemn de fag, tei si de mesteacan. O astfel de jucarie este compusa din 3 pana la 24 de papusi. Cea mai mare o „inghite” pe următoarea si tot asa. Lantul de papusi reprezinta ciclul vietii, caci porneste de la papusa-mama si ajunge pana la bebelusul infasat.



Stiai ca…

-primul muzeu dedicat acestei papusi a fost deschis in 2001 la Moscova si adaposteste peste 14.000 de exemplare?

- astfel de papusi se mai confectioneaza in Polonia si Ucraina?

- in 1947 s-a deshis prima fabrica de papusi Matrioska, in localitatea ruseasca Abramtsevo, care functioneaza si astazi?

- aceste figurine din lemn sunt si un simbol al fertilitatii?

- la fabricarea fiecarei papusi este folosita o singura bucata de lemn?

- simbolul lor este reluat cu mandrie pe diferite obiecte, iar pe bijuteriile oua Alfaberge sunt pictate manual aceste papusi cu ajutorul emailului?

 

Taguri: