Istoria Alfaberge integrata in istoria Faberge

Istoria Alfaberge integrata in istoria Faberge

"Faberge a devenit unul dintre brandurile de lux cu recunoastere internationala, sustinut de Curtea Regala a Rusiei si de calitatea deosebita a lucrarilor sale." - Tatiana Faberge (nepoata lui Peter Carl Faberge)

 

 


Cum devine Peter Carl Faberge bijutierul Curtii Imperiale a Rusiei

Gustav Faberge, maestru bijutier din Sankt Petersburg, din dorinta de a transmite mai departe, generatiei urmatoare, tehnica prelucrarii la rang de arta a metalelor pretioase isi trimite fiul sa studieze la scoli inalte din Europa. Astfel, imediat dupa terminarea uceniciei la pretigiosul atelier Friedman din Frankfurt, Carl Faberge revine in Rusia si preia conducerea casei de bijuterii a tatalui sau, la numai 26 de ani. Datorita talentului si priceperii sale, creativitatii unice si viziunii de mare artist, acesta este remarcat imediat de Curtea Imperiala a Rusiei, iar din 1890 Faberge devine casa de bijuterii oficiala a Tarului.

 

  

 

Nasterea si mai apoi traditia Oalor Faberge

La sfarsitul secolului al XIX- lea, Tarul Alexander al III-lea doreste sa ofere sotiei sale Maria Feodorovna, cu ocazia sarbatorii Pastelui, un cadou special creat pentru ea, cerand, in acest scop, sprijinul renumitului bijutier Peter Carl Faberge. Asa ia nastere primul ou de Paste "imperial", primul ou-bijuterie. Tarina a fost incantata de opera lui Faberge, astfel incat, ouale create de artist devin o traditie, bijutierul prezentand de atunci, un model nou in fiecare an, cu prilejul sarbatorii pascale.

 Fiecare ou Faberge are o poveste legată de viata familiei imperiale ruse sau celebreaza evenimente importante ale vremii.

Cel mai faimos si despre care s-a scris cel mai mult este oul realizat in 1897, care celebreaza incoronarea ultimului tar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

“Coronation Egg” a fost facut cadou tarinei, pentru a sarbatori incoronarea tarului. Este de culoare citron, intrucat, la acest eveniment, tarina purta o rochie de aceasta culoare. In interiorul oului se afla o copie in miniatura, a trasurii imperiale pe care tarul a folosit-o la incoronare. Aceasta a fost realizata in atelierele lui Faberge, dar sub supravegherea maestrului care crea trasurile imperiale. El a stat cateva luni alaturi de Faberge pentru a reusi sa reproduca fidel caruta imperiala.

Desi faima casei Faberge se identifica cu numele lui, Peter Carl Faberge a fost mai mult un vizionar si un creator, decat un executant de bijuterii. Perfectiunea a atins-o si oul “Standart Yacht”, realizat in anul 1909 din cristal transparent, aur şi email verde. Piesa pastreaza macheta vaporului imperial si este strajuit pe fiecare parte de cate un vultur incoronat.

Povestea sa este legata de un naufragiu al familiei imperiale, cand tarina ar fi organizat evacuarea femeilor şi a copiilor care s-au urcat primii în barcile de salvare, coborand pe lanturi din cearsafuri. Tarina a fost ultima care a parasit vaporul, iar ca omagiu pentru gestul sau, Faberge a creat un ou surpriza, in interiorul caruia se afla macheta acestui vapor. Unul dintre ouale Faberge “in memoriam”, creat în 1893, este “Caucaz Egg” si are una dintre cele mai triste istorii. Este realizat din aur, email rosu, diamante si are miniaturi pictate pe fildes. Bijuteria cinsteste memoria Marelui Duce George, fratele Tarului Alexandru al III-lea. Acesta s-a îmbolnavit de plamani si s-a retras în Caucaz, pentru aerul mai curat din acea zona dar a murit acolo. De atunci, i s-a sugerat lui Faberge sa nu mai puna email rosu pe oua, pentru a nu aduce aminte de moartea marelui duce.

In 1916, cand Primul Razboi Mondial si-a aratat coltii, a fost creat oul “Steel Military”. Bijuteria se gaseste acum in colectia Arsenalului de la Kremlin. Tarul Rusiei i-a cerut atunci lui Faberge ca oul sa nu fie nici din aur, nici din argint, nici cu pietre pretioase, pentru ca momentele sunt tragice, ci sa fie ceva foarte simplu si realizat fara mare cheltuiala. Atunci, Faberge a realizat un ou dintr-un metal simplu de tot pe care l-a pus pe patru postamente care reprezentau patru bombe.

 

 

 

Mirajul Faberge. Mirajul Pastelui

La Curtea Rusiei, oul Faberge trebuia sa contina, de fiecare data, o alta surpriza, care avea sa ramana secreta, chiar si pentru membrii familiei imperiale pana in ziua de Paste. Se spune ca, uneori, curios sa afle ce se ascunde in ou, Tarul il ruga pe Fabergé sa-i dea macar un indiciu cat de mic dar acesta ii raspundea mereu la fel, pentru a nu strica surpriza: “Maiestatea voastra va fi multumita!”.

 

  

 

Misterul disparitiei Oualor Imperiale

Revolutia rusa din 1917 l-a rasturnat pe tarul Nicolae al II-lea, care a fost executat, impreuna cu o mare parte a familiei regale, in iulie 1918. Temandu-se pentru siguranta lui, Peter Carl Faberge a abandonat Rusia, calatorind in primul rand pentru a ajunge in Letonia, apoi in Germania si in cele din urma in Elvetia, unde a murit la Lausene in 1920. Guvernul rus a pus stapanire pe fabrica de bijuterii a lui Carl Faberge si a confiscat totul, de la cladiri la diamante, de la stocurile de oua Faberge la lucrari de design si schite. Ouale Faberge si multe alte comori ale familiei regale au fost confiscate si depozitate in Tezaurul Armelor de la Kremlin. Unele au fost vandute pentru a strange fonduri pentru noul regim.

Dintre cele 52 de oua Faberge imperiale, 44 au disparut fara a se cunoaste, nici pana in ziua de azi, locul in care se afla. In 2007, un ou “Rothschild“, a fost cumparat prin Casa de licitatie Christie pentru suma de 8,9 milioane de dolari. Probabil ca toate cele 44 de oua "pierdute" se afla in colectii private, la diversi colectionari din lume.

Intruchipand eleganta, distinctia si forta nelimitata, ouale Faberge sunt un simbol istoric de opulenta, fiind in prezent in posesia unor oligarhi rusi, regatului Marii Britanii, principatului de Monaco, sau familiei Vanderbilt. O mica parte se afla in patrimoniul unor muzee. Creatiile Faberge disparute intre 1917-1929 valoreaza intre 90 si 150 de milioane de dolari.

Destramarea URSS, i-a permis fostului general rus Nikolai Shaidullin sa cumpere in 1992 fabrica Alfaberge din Sankt Petersburg. Cu aceasta ocazie, noul proprietar intra in posesia a 80 de schite originale (validate de catre expertul Valentine Skurlov atasat la Ministerul Culturii din Moscova si evaluator la Christies). Alfaberge devine astfel singura fabrica din lume capabila sa produca oua Faberge dupa designul autentic.

 

 

 

Nume celebre, colectionari si admiratori ai operei Faberge

Unul dintre marii colectionari de oua Faberge a fost afaceristul american Forbes. Acesta a detinut noua dintre cele 65 de oua Faberge cunoscute, a caror valoare a fost estimata în anul 2004 la peste 100 milioane de dolari. Prima bijuterie din aceasta colectie achizitionată de Forbes este Oul “Marlborough Clock”.Povestea acestui ou incepe in America, la începutul secolului, cand, un mare bogatas, pe numele sau Vanderbilt si-a maritat fiica cu bunicul lui Winston Churchill, ducele de Marlborough. După casatorie, fiind ducesa de Marlborough, cei doi au plecat in Rusia, unde a fost primita de toata aristocratia rusa. Cu aceasta ocazie, ea a cunoscut operele lui Faberge, care i-a creat special acest ou. In afară de familia imperiala, de celebrele bijuterii in forma de ou s-au putut bucura si mari personalitati ale vremii.

Un alt mare admirator al lui Faberge a fost industriasul Emanuel Nobel, nepotul lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, care a comandat în 1913 un “ou de gheata”. Nobel era un suedez care traia in Rusia si care a facut o avere enorma. A intrat in aristocratia rusa si avea un palat superb la Sankt Petersburg. Dadea foarte multe receptii. Fiind un om elegant si avut, la masa, in fata fiecarei doamne se gasea un ou Faberge. Oul pe dinafara era in floare de gheata.

Doua dintre faimoasele opera de arta se afla in posesia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, iar 12 dintre ele se afla în America, fiind cumparate de un celebru om de afaceri. Colecția poate fi admirata la Virginia Museum of Fine Art in Richmond. Peter Carl Faberge a refuzat sa se limiteze la tehnica prelucrarii metalelor pretioase. El a facut din bijuterie o arta si a reusit sa-si aseze creatiile intre cele mai mari valori ale artei universale.

 

 

 

Opera lui Faberge continuata in zilele noastre

Recunoscuta si in zilele noastre, opera celebrului bijutier este dusa mai departe de nepoata sa, Tatiana Faberge. Singura fabrica din lume care lucreaza dupa schite originale Faberge, Alfaberge din Sankt Petersburg, este unul dintre partenerii nostri. In acest fel, dorim sa aducem si pe piata romaneasca stilul inconfundabil al celebrelor bijuterii incarcate de istorie, aduse exclusiv in Romania de Roxanne’s Jewellery & Giftware sub forma bijuteriilor fashion dar care te poarta inapoi in timp, la sfarsitul anilor 1800, imprumutand din fastul si eleganta acelor vremuri. Colectia Roxanne’s poate fi vizualizata aici.

 

Taguri: