Dragobetele are radacini foarte vechi, fiind sarbatorit chiar de pe timpul dacilor. Pentru daci, Dragobetele era o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor si Eros al vechilor greci. Dragobetele, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipes si puternic, aduce iubirea in casa si in suflet.
Obiceiul de demult aminteste ca in aceasta zi, fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si porneau cu voie buna spre padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste. Inspre ora pranzului, fetele porneau in goana spre sat, fuga fiecareia atragand dupa sine cate un baiat care le indragea. Dupa ce isi prindea aleasa, baiatul ii fura o sarutare in vazul lumii, sarut care simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an. De aici, si celebra zicala: „Dragobetele saruta fetele!”.
Se mai credea ca, in ziua de Dragobete, pasarile nemigratoare se aduna in stoluri, ciripesc, isi aleg perechea si incep sa-si construiasca cuiburile.
Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman. 24 februarie insemna inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar omul participa si el la bucuria naturii.
In vremuri de demult, exista obiceiul ca fetele tinere, necasatorite, sa stranga, de Dragobete, zapada ramasa pe alocuri, zapada cunoscuta drept “zapada zanelor”. Apa rezultata prin topire era considerata ca avand proprietati magice in dragoste si in descantecele de iubire, dar si in ritualurile de infrumusetare. Se credea ca aceasta zapada s-a nascut din surasul zanelor. Fetele isi clateau chipul cu aceasta apa pentru a deveni la fel de frumoase si atragatoare ca si zanele.
In unele zone ale tarii, ajunul zilei de Dragobete este asemanator, ca simbolistica, noptii de Boboteaza. Fetele tinere, curioase sa isi afle ursitul, isi pun busuioc sfintit sub perna, avand credinta ca Dragobete le va ajuta sa gaseasca iubirea adevarata.
Aceasta sarbatoare a iubirii, proprie romanilor, este un nou prilej de celebrare a dragostei si pretuirii, de impartasire a sentimentelor frumoase fata de cei dragi, prin cadouri de dragoste!